PREDSTAVLJANJE KNJIGE „MEDITATIVNA PROZA IVE ANDRIĆA“


U utorak, 9. juna u 19 sati, u Galeriji Narodne biblioteke biće predstavljena knjiga MEDITATIVNA PROZA IVE ANDRIĆA, Snežane Milojević.

Snežana Milojević

Snežana Milojević

Uzimajući kao moto uvek po jednu sentencu iz Andrićevih beležaka, navodeći i konkretne slike, dijaloge, monologe, opise i meditacije iz Andrićeve proze, autorka pokazuje gde su se i kako oni otelotvorili. Tako kao da ilustruje piščevu tvrdnju da je čitavo njegovo delo sazdano iz fragmenata koje je on samo povezao i skladno poređao u jednu od mogućih celina. Milojevićeva, u tom smislu, traga za potvrdom tih stavova. Ona tako istražuje, opširno i veoma vispreno, Andrićeva mišljenja o najvažnijim životnim pojavama: njegove ćutnje i tišine, njegovo lično Ja i Ja za druge, traganje za istinom, o verovanju i neverici, o strahu i junačenju, o vremenu kao najvećem čudu, trajanju i prolaznosti u njemu, o lepoti koja boli i koja opterećuje, o ljubavi, o ženi kao fikciji i fatalnom fenomenu, o snu i javi, o putu i putovanju, o ’’slaganju varke na varku’’, o ljudskom delu kao dokazu neuništivosti života, o potrebi da se priča…

Knjiga ’’Meditativna proza Ive Andrića’’ po svemu je neobična. Prvo, ona se javlja daleko od svih većih kulturnih centara, a predstavlja obimno istraživačko delo koje se retko sreće i u specijalizovanim institutima. Drugo ona je opremljena mnogim citatima i navodima dela više od stotinu dosadašnjih istraživača Andrićevog stvaralaštva. I, najzad, ona je i plod, kako autorka za ’’Politiku’’ kaže, velike ljubavi prema Andrićevom stvaralaštvu.

– Andrića sam smatrala dobrim piscem. Ali, kad sam počela da ga izučavam detaljnije, razvila se u meni neizmerna ljubav. Ona je podstaknuta piščevim humanizmom, a posebno njegovim pesimističkim optimizmom.

Do sada je Snežana Milojević književnoj javnosti bila poznata po svojim proznim delima. Pojava ove studije prijatno je iznenadila sve. Nije je bilo lako napisati: autorka je, kaže, provela mnoge dane u Zadužbini Ive Andrića i Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu, baš kao što je i mnogo vremena tragala za izdavačem. Svi su, veli, hvalili rukopis, ali je na tome i ostajalo, sve dok se nije pojavio Zoran Ćirić i Niški kulturni centar. Tako smo dobili knjigu koja stvaralaštvo Ive Andrića osvetljava iz jednog novog, reklo bi se, sasvim ljudskog ugla.

Advertisements
Tagged with: ,
Objavljeno u Kultura, Novo u gradu

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

SocialTwist Tell-a-Friend

Add to Google

KALENDAR
jun 2009.
P U S Č P S N
« maj   jul »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
PRATITE NAS

widget

ARHIVA POSTOVA
NAJČEŠĆI POJMOVI
Akademija Đoković akademik Dragoslav Srejović bioskop biznis inovacioni centar dekada roma drift trka državno prvenstvo u bodi bildingu ekološki semafori evropske integracije Facebook Srbija FIAT AUTOMOBILI SRBIJA Firefox Grad Kragujevac Grad Kragujevac nekad i sad investicije IPTV Internet TV izbor najznamenitijeg Kragujevčanina jokiminter3fest kragujevac Kragujevac Blog Kragujevac grad budućnosti Kragujevac posao kragujevačka gimnazija Kragujevačko Pozorište za decu Kragujevcu na dar kuca djure jaksica kvalifikacije za svetsko prvenstvo u odbojci logistike i saobraćaja lutkarska umetnost Međunarodni dan volontera Microsoft akademija u Kragujevcu ministar Dulić u poseti Kragujevcu Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić Fiat Nacrtu zakona o regionalnom razvoju NALED USAID Kragujevac NAŠA RADNJA NAŠA RADNJA 84 NAŠA RADNJA 85 NIP Ministarka Kalanović Fijat Gradonačelnik Stevanović Odbojkaški klub Radnički Plazza centars Grad Kragujevac NIP FIAT Artur Kol Sagiv Meger poseta ambasadora Japana poseta ambasadora Rusije poslovi.infostud.com Potpisan Ugovor sa Đokovićima Požar u Koloniji Proizvodnja struje iz otpadnih voda prvi "Roda centar" u Srbiji revijalna utakmica sa ekipom serije selo gori a baba se češlja sajam automobila fiat Sajam investicija sajam investicionih potencijala lokalnih samouprava sajam nekretnina i investicija BelRE 2008 sajam preduzetništva sajam sporta sajt unije poljoprivrednih udruženja savet za bezbednost Selo gori a baba se češlja u Kragujevcu Selo gori a baba se češlja u Kragujevcu gradonacelnik Veroljub Stevanovic Severina u Kragujevcu sport košarka Strategije razvoja socijalne zaštite Sudbina žigosanih susreti kolonaca telekomunikacija ugovor sa FIATOM ugovor sa FIATOM Zastava Kragujevac IVEKO ugovor sa NELTom veliki školski čas Veroljub Stevanović Gradonačelnik Kragujevca Vlado Georgiev Đurđevdanski krst Šumadijske zimske igre štednja žrtve revolucionarnog terora
%d bloggers like this: