SVEČANA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA


Intoniranjem himne Bože pravde počela je svečana sednica Skupštine grada Kragujevca kojoj su prisustvovali njihove ekselencije amabasadori Brazila-Dante Kuelja de Lima, Rumunije-Jon Makovej, otpravnica poslova ambasade BiH Amira Arifović Harms, savetnik ambasadora Slovačke Jan Pšenica, savetnik amabasadora SAD-a za politička pitanja Robert Kokta, potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, delegacije gradova prijatelja iz Piteštija, Foče, Karare, Ohrida, Smolenska, Trenčina, Mostara, Mogiljeva i Sirena, predstavnici državnih institucija i organizacija, preduzeća, institucija i organizacija grada. Goste je najpre pozdravio predsednik Skupštine grada Saša Milenić koji je podsetio na značaj Đurđevdana – 6.maja kada je davne 1818.godine u manastiru Vraćevšnica knjaz Miloš Obrenović odlučio da Kragujevac proglasi prvom prestonicom tek oslobođene Srbije.

U svom obraćanju prisutnima gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović rekao je da je Kragujevac odlučio da, ove krizne godine, na dostojan način obeleži Dan grada, da radost sećanja na taj temeljni datum biografije Kragujevca iz 1818. godine podeli sa prijateljima iz zemlje i sveta. Kada je reč o pristupu Kragujevca tekućoj ekonomskoj krizi Stevanović je rekao da je naš neodstupni stav da ne smemo stati, ne smemo se predati klonulosti, već sa promišljenošću i opreznošću, sa hrabrošću i mudrošću, nastavljamo ulaganje u razvoj. Gradonačelnik Kragujevca rekao je da je na osnovu unutrašnjih demokratskih promena, otvorenosti prema svetu i stvaralačkom potencijalu Kragujevac oslonio svoj liderski razvojni korak proteklih godina, pokazujući da njegova pionirska uloga u razvoju Srbije nije istrošena istorijska kategorija već trajno stanje duha većine njegovih žitelja. Stevanović je rekao i da je ono što nas onespokojava odsustvo političke volje da se proces demokratske obnove unapredi, da se naša država decentralizuje, da se živi potencijali – kadrovski, materijalni, prirodni – stave u pun motivacioni radni status i odgovornost za sopstvene stanje. “Kragujevac ne odustaje od vodeće misije decentralizaciji Srbije. Okupljajući oko sebe susedne opštine, ali i opštine i gradove sa šireg područja Šumadije i centralne Srbije, sve koji dele naša uverenja, nastojimo da stvorimo relevantnu regionalnu zajednicu ravnopravnih učesnika, bez pretencija da kopiramo današnju beogradsku centralističku matricu. Svako najbolje zna šta ga žulja, šta su mu prioriteti, a na nama je da mu solidarno, koristiće zajedničke potencijale, pomognemo da najracionalnije reši svoj problem i unapredi život svoje sredine i svojih građana“, poručio je Veroljub Stevanović.

Svečana sednica Skupštine grada

Svečana sednica Skupštine grada

Prisutnima se obratio i potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić koji je rekao da Kragujevac suštinski u Srbiji predstavlja simbol mogućeg preokreta iz teških okolnosti. “Pre pet godina, kada sam preuzeo ministarstvo finansija, Kragujevac je spadao u grupu devastiranih opština u Srbiji. Kragujevac je imao budžet od svega milijardu i po dinara. Danas je budžet grada pet puta veći. Danas je Kragujevac, bez obzira na to što nije treći grad po veličini, odmah iz Beograda i Novog Sada i pretekao je Niš. Kragujevac je u ovih pet godina pokazao da su promene moguće. Promene nisu lake, nisu jednostavne, međutim, ukoliko se dobro upravlja gradom, ukoliko postoji volja građana za promenama, za razvojem, onda je svakako moguće napraviti preokret“, rekao je Mlađan Dinkić. On je podsetio i da smo prošle godine potpisali  Memorandum sa Fiatom o preuzimanju kragujevačke Zastave. “Nakon godinu dana, po prvi put u poslednjih 20 godina, makar jedan broj radnika u Zastavi živi od svog rada jer proizvode kola koja se prodaju na tržištu i dobiju plate. Ovo je tek početak i mi očekujemo kada prođe svetska finansijska kriza da kragujevačka fabrika bude lider u proizvodnji automobila u jugoistočnoj Evropi kao što smo planirali ugovorom sa Fiatom“, zaključio je Dinkić.

Skupština grada je i ove godine, sa željom da podstiče rad, stvaralaštvo i vrhunske rezultate u svim oblastima, dodelila nekoliko vrsta priznanja i to- zvanje Počasnog i Zaslužnog građanina, Plaketu Svetog Đorđa i godišnje Đurđevdanske nagrade. Odlukom Skupštine grada  Đurđevdanske nagrade pripale su – u oblasti umetnosti Slavoljubu Galiću Đaniju, u oblasti novinarstva Dejanu Miloševiću i Jevđi A. Jevđoviću, u oblasti obrazovanja Petru Stefanoviću, dr Slobodanu Jankoviću i dr Nebojši Arsenijeviću a u oblasti privrede Blagoju Vasiljeviću, vlasniku firme “Blažeks“.

Nagrade im je uručio predsednik Skupštine Saša Milenić. Plaketa Svetog Đorđa, koju dodeljuje gradonačelnik, ove godine pripala je Srboljubu Vasoviću dugogodišnjem direktoru “Zastave“, vlasniku i direktoru preduzeća “Agromarket“ Dušanu Mojsiloviću i Politehničkoj školi. Najviše priznanje grada Kragujevca – zvanje Počasnog građanina, odlukom Skupštine grada dodeljeno je dr Mirjani Andrejević Kri, stomatologu i istaknutom humanisti koja je pomogla Kragujevac i njegove socijalno i zdravstveno ugrožene građane nebrojano puta. Priznanje joj je uručio gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović. U ime svih dobitnika na proiznanjima se zahvalila dr Mirjana Andrejević Kri.

Advertisements
Tagged with:
Objavljeno u Kultura, Novo u gradu, Opše teme

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

SocialTwist Tell-a-Friend

Add to Google

KALENDAR
maj 2009.
P U S Č P S N
« apr   jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
PRATITE NAS

widget

ARHIVA POSTOVA
NAJČEŠĆI POJMOVI
Akademija Đoković akademik Dragoslav Srejović bioskop biznis inovacioni centar dekada roma drift trka državno prvenstvo u bodi bildingu ekološki semafori evropske integracije Facebook Srbija FIAT AUTOMOBILI SRBIJA Firefox Grad Kragujevac Grad Kragujevac nekad i sad investicije IPTV Internet TV izbor najznamenitijeg Kragujevčanina jokiminter3fest kragujevac Kragujevac Blog Kragujevac grad budućnosti Kragujevac posao kragujevačka gimnazija Kragujevačko Pozorište za decu Kragujevcu na dar kuca djure jaksica kvalifikacije za svetsko prvenstvo u odbojci logistike i saobraćaja lutkarska umetnost Međunarodni dan volontera Microsoft akademija u Kragujevcu ministar Dulić u poseti Kragujevcu Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić Fiat Nacrtu zakona o regionalnom razvoju NALED USAID Kragujevac NAŠA RADNJA NAŠA RADNJA 84 NAŠA RADNJA 85 NIP Ministarka Kalanović Fijat Gradonačelnik Stevanović Odbojkaški klub Radnički Plazza centars Grad Kragujevac NIP FIAT Artur Kol Sagiv Meger poseta ambasadora Japana poseta ambasadora Rusije poslovi.infostud.com Potpisan Ugovor sa Đokovićima Požar u Koloniji Proizvodnja struje iz otpadnih voda prvi "Roda centar" u Srbiji revijalna utakmica sa ekipom serije selo gori a baba se češlja sajam automobila fiat Sajam investicija sajam investicionih potencijala lokalnih samouprava sajam nekretnina i investicija BelRE 2008 sajam preduzetništva sajam sporta sajt unije poljoprivrednih udruženja savet za bezbednost Selo gori a baba se češlja u Kragujevcu Selo gori a baba se češlja u Kragujevcu gradonacelnik Veroljub Stevanovic Severina u Kragujevcu sport košarka Strategije razvoja socijalne zaštite Sudbina žigosanih susreti kolonaca telekomunikacija ugovor sa FIATOM ugovor sa FIATOM Zastava Kragujevac IVEKO ugovor sa NELTom veliki školski čas Veroljub Stevanović Gradonačelnik Kragujevca Vlado Georgiev Đurđevdanski krst Šumadijske zimske igre štednja žrtve revolucionarnog terora
%d bloggers like this: