DIGITALNI KATASTARSKI PLANOVI


Kragujevac je prvi grad u Srbiji u kome je izrađen katastar nepokretnosti, na osnovu podataka novog državnog premera, a katastarski planovi u digitalnom obliku, stavili su katastar zemljišta i zemljišne knjige van snage. To je samo jedna od novina u radu Službe za katastar nepokretnosti u Kragujevcu o kojoj je bilo reči na konferenciji za novinare.

Digitalni katastarski planovi

Digitalni katastarski planovi

Čestitajući na ovom izuzetnom poslu, koji je urađen kvalitetno i dva meseca pre roka, uz izuzetnu saradnju sa ovdašnjom lokalnom samoupravom, Nenad Tesla direktor Republičkog geodetskog zavoda, je rekao, da je to jedna od akcija koju nameravamo da realizujemo na teritoriji Srbije do kraja 2010. godine. To će, istakao je Tesla, omogućiti razvoj tržišta nepokretnosti i hipotekarnog sistema u Republici.

Građani će tako na jednom mestu, istakla je Desanka Popović pomoćnik direktora Republičkog geodetskog zavoda, moći da ostvare sva prava, onog trenutka, kada analogne katastarske planove prevedemo u digitalne i završimo adresni registar, koji će biti osnov za digitalne matične knjige i biračke spiskove koji će biti povezan sa bazom MUP – a Srbije. Tada ćemo, u pravom smislu te reči, postati moderan servis.

Kragujevac će putem interneta, prema rečima Zorana Jovanovića načelnika Službe za katastar nepokretnosti, među prvima omogućiti gradskoj upravi zvaničan pristup digitalnim podacima katastra za čitavu teritoriju grada. Istovremeno, završeni su i poslovi na formiranju digitalne baze katastra svih vrsta vodova, čime će Kragujevac postati prvi grad u Srbiji koji će imati takvu bazu podataka u zvaničnoj upotrebi. Ovde se privodi kraju i formiranje gradskog informacionog sistema čime će se afirmisati novi standardi kroz automatizaciju procesa rada i saradnje sa državnim organima i lokalnom samoupravom, kao i drugim pravnim i fizičkim licima.

Takav katastar nepokretnosti omogućava vlasnicima nepokretnosti da upišu svoje zgrade, stanove, lokale, garaže i da mogu na svojim uknjiženim nepokretnostima da upišu hipoteku ili neki drugi tere,t što će omogućiti efikasan razvoj legalnog tržišta nepokretnosti.

Biti prvi u izradi katastra nepokretnosti je velika stvar, istakao je tom prilikom gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović. Zadovoljan sam jer to možemo da podvedemo pod ambiciju koju ova lokalna samouprava ima. Na početku našeg prethodnog mandata, naš san je bio da uredimo urbanizam, da funkcioniše brže i efikasnije. Digitalna baza za sve vodove je za nas izuzetno značajna, jer će olakšati radove na infrastrukturi, a naši planovi su vrlo ambiciozni. Sve to, naravno, značajno će olakšati i posao brojnim budućim investitorima oko pribavljanja neophodne dokumentacije.

About these ads

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s