BRŽE DO GRAĐEVINSKE DOZVOLE


U organizaciji Minstarstva životne sredine i prostornog planiranja u Kragujevcu je danas organizovana javna rasprava o radnoj verziji Nacrta Zakona o uređenju prostora, građevinskom zemljištu i izgradnji, kojoj su prisustvovali predstavnici devet okruga Srbije.

Brže do građevinske dozvole

Brže do građevinske dozvole

Po brzini izdavanja građevinskih dozvola i efikasnosti administracije Srbija se nalazi na samom svetskom dnu, rekao je Oliver Dulić ministar životne sredine i prostornog planiranja. U proseku na građevinsku dozvolu se čeka između 204 i 250 dana. U pojedinim opštinama čeka se nekoliko meseci pa čak i nekoliko godina. Razlog za to je nedostatak planskih dokumenata kojima nije pokriveno preko 80 posto opština, zbog nerešenih imovinskih odnosa i nedostataka sredstava. Novi Zakon pojednostaviće proceduru i naterati lokalne samouprave da donesu planska dokumenta, pod pretnjom raspuštanja, ukoliko to ne učine u zakonskom roku – istakao je Dulić. Želimo da uspostavimo takvu hijerarhiju planskih dokumenata na osnovu kojih će brzina dobijanja uslova za gradnju biti dovedena na evropski nivo. Time će, prema rečima Dulića, biti pojednostavljena administracija i smanjena nelegalna gradnja.

Ovaj Zakon će ispraviti i mnoge istorijske nepravde po pitanju vraćanja vlasništva nad imovinom ranijih sopstvenika i njhovih naslednika, poboljšaće planska dokumenta, a u primeni će biti veoma rigorozan. U godinama koje dolaze, ovaj zakon trebalo bi da bude moćan ekonomski instrument za povećanje investicija u Srbiji i za otvaranje novih radnih mesta.

Ovaj Zakon je veliki iskorak napred, rekao je gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, ali imaćemo problema ako taj zakon uđe sam u proceduru, jer će usložiti davanje na korišćenje zemljišta investitorima na 99 godina. Naše primedbe na ovaj Zakon su uglavnom pravno – tehničke prirode. Zakon je, istakao je Stevanović, veliko poboljšanje u odnosu na prethodne jer će njegova primena olakšati izuzetno teške probleme u oblasti urbanizma i planiranja.

Shvatajući ozbiljnost ove problematike, rekao je gradonačelnik Kragujevca, mi ćemo od marta, izmenom Statuta grada Kragujevca imati u Gradskom veću člana koji će se baviti prostornim planiranjem i ekologijom.

Advertisements
Tagged with:
Objavljeno u Novo u gradu

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

SocialTwist Tell-a-Friend

Add to Google

KALENDAR
februar 2009.
P U S Č P S N
« jan   mar »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  
PRATITE NAS

widget

ARHIVA POSTOVA
NAJČEŠĆI POJMOVI
Akademija Đoković akademik Dragoslav Srejović bioskop biznis inovacioni centar dekada roma drift trka državno prvenstvo u bodi bildingu ekološki semafori evropske integracije Facebook Srbija FIAT AUTOMOBILI SRBIJA Firefox Grad Kragujevac Grad Kragujevac nekad i sad investicije IPTV Internet TV izbor najznamenitijeg Kragujevčanina jokiminter3fest kragujevac Kragujevac Blog Kragujevac grad budućnosti Kragujevac posao kragujevačka gimnazija Kragujevačko Pozorište za decu Kragujevcu na dar kuca djure jaksica kvalifikacije za svetsko prvenstvo u odbojci logistike i saobraćaja lutkarska umetnost Međunarodni dan volontera Microsoft akademija u Kragujevcu ministar Dulić u poseti Kragujevcu Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić Fiat Nacrtu zakona o regionalnom razvoju NALED USAID Kragujevac NAŠA RADNJA NAŠA RADNJA 84 NAŠA RADNJA 85 NIP Ministarka Kalanović Fijat Gradonačelnik Stevanović Odbojkaški klub Radnički Plazza centars Grad Kragujevac NIP FIAT Artur Kol Sagiv Meger poseta ambasadora Japana poseta ambasadora Rusije poslovi.infostud.com Potpisan Ugovor sa Đokovićima Požar u Koloniji Proizvodnja struje iz otpadnih voda prvi "Roda centar" u Srbiji revijalna utakmica sa ekipom serije selo gori a baba se češlja sajam automobila fiat Sajam investicija sajam investicionih potencijala lokalnih samouprava sajam nekretnina i investicija BelRE 2008 sajam preduzetništva sajam sporta sajt unije poljoprivrednih udruženja savet za bezbednost Selo gori a baba se češlja u Kragujevcu Selo gori a baba se češlja u Kragujevcu gradonacelnik Veroljub Stevanovic Severina u Kragujevcu sport košarka Strategije razvoja socijalne zaštite Sudbina žigosanih susreti kolonaca telekomunikacija ugovor sa FIATOM ugovor sa FIATOM Zastava Kragujevac IVEKO ugovor sa NELTom veliki školski čas Veroljub Stevanović Gradonačelnik Kragujevca Vlado Georgiev Đurđevdanski krst Šumadijske zimske igre štednja žrtve revolucionarnog terora
%d bloggers like this: