LCD ili PLAZMA: Šta odabrati?


Jesu li LCD televizori bolji i isplativiji od plazmi ili je situacija obrnuta? Analizirali smo aktuelno stanje na tržištu u Kragujevcu i razvoj obe tehnologije, da bismo pronašli odgovor…

Najpre valja objasniti zašto ovde nećemo govoriti o starim dobrim televizorima s katodnom cevi (CRT – eng. cathode ray tube). Naime, iako je još uvek reč o najpovoljnijim televizorima na tržištu, oni se mahom više ne proizvode i ponuda se uglavnom svela na stare zalihe uređaja s manjim dijagonalama ekrana. Ukratko, ukoliko želite jeftin televizor za manju sobu, CRT će biti dobar, no ukoliko želite uživati u vrhunskom kvalitetu slike u high definition (HD) rezoluciji, morate odabrati ili LCD ili plazma televizor.

Takođe, u obzir nećemo uzeti ni televizore s pozadinskom projekcijom. Oni svoju namenu, zbog vrlo velikih dijagonala po relativno niskoj ceni, uglavnom imaju u kafićima i konferencijskim salama. To u kombinaciji sa slikom, koja je ipak slabijeg kvaliteta od one kod LCD-ova ili plazmi, čini ovu vrstu televizora manje atraktivnim izborom za kućne korisnike.

S druge strane, među standardima koji tek dolaze, nalaze se i OLED televizori, no oni su na tržištu još uvek toliko retki, da o njima u ovom trenutku možemo govoriti samo kao o tehnologiji koja obećava.

Osnovne razlike:

LCD i plazma televizori dele nekoliko zajedničkih osobina: tanki su i mogu imati vrlo velike dijagonale ekrana, 100 centimetara i više. Ali, razlika je u tehnologiji prikaza slike. LCD (eng. liquid crystal display – prikaz tečnim kristalima) zaslon se sastoji od tečnih kristala smeštenih između dve staklene ploče, a slika se dobija promenom električnog napona u kristalima. Plazma, s druge strane, koristi matricu s malenim ćelijama plina koji opet reaguju na različiti električni napon.

Prednosti i nedostaci:

Lcd

Lcd

Obe tehnologije imaju svoje prednosti i nedostatke. Na papiru, plazma tehnologija ima bolju sliku: bolji prikaz crne boje, bolji kontrast i bolje vreme odaziva. No, LCD polako dobija bitku na duge staze, jer je reč o tehnologiji koja se masovno koristi za proizvodnju računarskih monitora, te danas bolji LCD-ovi gotovo u svim ovim aspektima dostižu plazma televizore. Uzsto, LCD ima nekoliko prednosti – manja potrošnja energije, bolja trajnost, te nedostatak tzv. burn-in efekta – naime, plazma televizor nakon dužeg vremena korišćenja dobija vidljive tragove, koji kao da su urezani u sam ekran, dok je kod LCD-a ta pojava gotovo nepostojeća.

Burn-in efekat zvuči nezgodno, ali u praksi se pojavljuje tek nakon stvarno dugog vremena, kao što je to slučaj sa ovim 25 godina starim CRT ekranom. Ne morate brinuti da će se tako nešto dogoditi vašoj plazmi, osim ako ne planirate da je imate stvarno jako dugo.

www.teklareka.com

Advertisements
Tagged with:
Objavljeno u Internet

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

SocialTwist Tell-a-Friend

Add to Google

KALENDAR
decembar 2008.
P U S Č P S N
« nov   jan »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
PRATITE NAS

widget

ARHIVA POSTOVA
NAJČEŠĆI POJMOVI
Akademija Đoković akademik Dragoslav Srejović bioskop biznis inovacioni centar dekada roma drift trka državno prvenstvo u bodi bildingu ekološki semafori evropske integracije Facebook Srbija FIAT AUTOMOBILI SRBIJA Firefox Grad Kragujevac Grad Kragujevac nekad i sad investicije IPTV Internet TV izbor najznamenitijeg Kragujevčanina jokiminter3fest kragujevac Kragujevac Blog Kragujevac grad budućnosti Kragujevac posao kragujevačka gimnazija Kragujevačko Pozorište za decu Kragujevcu na dar kuca djure jaksica kvalifikacije za svetsko prvenstvo u odbojci logistike i saobraćaja lutkarska umetnost Međunarodni dan volontera Microsoft akademija u Kragujevcu ministar Dulić u poseti Kragujevcu Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić Fiat Nacrtu zakona o regionalnom razvoju NALED USAID Kragujevac NAŠA RADNJA NAŠA RADNJA 84 NAŠA RADNJA 85 NIP Ministarka Kalanović Fijat Gradonačelnik Stevanović Odbojkaški klub Radnički Plazza centars Grad Kragujevac NIP FIAT Artur Kol Sagiv Meger poseta ambasadora Japana poseta ambasadora Rusije poslovi.infostud.com Potpisan Ugovor sa Đokovićima Požar u Koloniji Proizvodnja struje iz otpadnih voda prvi "Roda centar" u Srbiji revijalna utakmica sa ekipom serije selo gori a baba se češlja sajam automobila fiat Sajam investicija sajam investicionih potencijala lokalnih samouprava sajam nekretnina i investicija BelRE 2008 sajam preduzetništva sajam sporta sajt unije poljoprivrednih udruženja savet za bezbednost Selo gori a baba se češlja u Kragujevcu Selo gori a baba se češlja u Kragujevcu gradonacelnik Veroljub Stevanovic Severina u Kragujevcu sport košarka Strategije razvoja socijalne zaštite Sudbina žigosanih susreti kolonaca telekomunikacija ugovor sa FIATOM ugovor sa FIATOM Zastava Kragujevac IVEKO ugovor sa NELTom veliki školski čas Veroljub Stevanović Gradonačelnik Kragujevca Vlado Georgiev Đurđevdanski krst Šumadijske zimske igre štednja žrtve revolucionarnog terora
%d bloggers like this: