PRIORITET DRŽAVE RAZVOJ AUTOMOBILSKE INDUSTRIJE


U okviru posete Kragujevcu ministri u Vladi Srbije – za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić i nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i zamenik gradonačelnika i koordinator radne grupe za realizaciju projekta Fiat Srbija Nebojša Zdravković održali su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su govorili o realizaciji projekata koji su vezani za Fiat.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović rekao je da je  dolaskom Fiata Kragujevac u prilici da postane pravi, veliki i razvijeni grad. On je podsetio da je, i pre dolaska Fiata, Kragujevac značajno napredovao i da će u narednoj godini sve što je planirano u oblasti infrastrukture, vezano za Fiat ali i ostalo, biti realizovano. “Kriza je prisutna ali Fiat nastavlja sa pripremama za proizvodnju koja će u Kragujevcu početi 2010.godine što znači da će sve što smo i planirali biti relizovano prema planu“, rekao je gradonačelnik Stevanović.

Prioritet države razvoj automobilske industrije

Prioritet države razvoj automobilske industrije

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je da je Kragujevac najveće gradilište u Srbiji i da će tako i ostati s obzirom na sve investicije koje su u toku ali i one koje će se realizovati u narednom periodu. On je rekao i da su od Fiata dobijene čvrste garancije da Ugovor o zajedničkom ulaganju sa državom Srbijom u kragujevačku “Zastavu“ biti relizovan prema planu i dodao da narednih dana počinje anketiranje radnika za prelazak u preduzeće “Fiat Srbija“, da će zatim Fiat doneti odluku o asortimanu i obimu proizvodnje prema potrebama svetskog tržišta,a da će, po svoj prilici postojeće linije za montažu “Punta“ u Kragujevcu biti korišćene u većem obimu od planiranog. “Fiat će uskoro doneti odluku o tome šta će u Kragujevcu proizvoditi a ono što je izuzetno važno je da će se u kragujevačkoj fabrici obavljati paralelan proces – proizvodnje i modernizacije postojećih kapaciteta, tako da nema straha za radnike i obim proizvodnje“, rekao je ministar Dinkić. Ministar je dodao i da Grad i Vlada Srbije moraju da učine sve kako bi Kragujevac, što skorije, dobio status slobodne carinske zone. To, kako je rekao ministar Dinkić, znači da “Fiat“ ali i sva izvozno orijentisana proizvodna preduzeća, neće plaćati carinu i PDV na uvoz jer je njihova proizvodnja namenjena izvozu. Mlađan Dinkić najavio je i početak isplate prve rate zaostalih primanja za oko 15 hiljada bivših i sadašnjih radnika grupe “Zastava“ za sutra kao i početak isplate novca, do kraja nedelje, po osnovu socijalnog programa za 1269 radnika koji su se opredelili da dobrovoljno napuste fabriku.

Zamenik gradonačelnika Kragujevca i koordinator radne grupe za sprovođenje projekta “Fiat SrbijaNebojša Zdravković rekao je da sve planirane aktivnosti, previđene Ugovorom sa italijanskim “Fiatom“ a koje su obaveza grada Kragujevca, teku po planu i kako je rekao “neke su realizovane i pre roka“. Zdravković je podsetio da je na poslednjoj sednici Skupštine grada 12.decembra usvojen plan detaljne regulacije “Zastava automobili“ koji je preduslov da kompanija “Fiat“ počne sa prikupljanjem neophodnih dozvola i gradnjom u tom delu a da je u pripremi plan detaljne regulacije “Korman polje“ čime će biti stvoreni osnovni uslovi za dolazak komponentaša ali i ostalih zainteresovanih investitora.

Ministarka za NIP Verica Kalanović rekla je da na osnovu sredstva koje je ovo ministrastvo dobilo u budžetu za 2009.godinu moraju da budu utvrđeni “prioriteti prioriteta“ i kao takav navela nastavak radova na izgradnji auto puta Kragujevac-Batočina-Lapovo. “Sredstva koja su odvojena u budžetu za narednu godinu omogući će završetak radova na delu auto puta na teritoriji Kragujevca i izradu projektne dokumentacije za radove na teritoriji Batočine. “Pored auto puta iz NIP-a će za Kragujevac biti izdvojeno 100 miliona dinara za severnu obilaznicu dok će pripremni radovi na izgradnji južne obilaznice biti finansirani iz zajma Evropske investicione banke. Iz NIP-a će biti odvojena i sredstva za izgradnju infrastrukture i saobraćajnica koje spajaju tri industrijske zone – Servis 2, Petrovac i Jovanovac“, rekla je ministarka Kalanović.

Advertisements
Tagged with: ,
Objavljeno u Automobili, Novo u gradu

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

SocialTwist Tell-a-Friend

Add to Google

KALENDAR
decembar 2008.
P U S Č P S N
« nov   jan »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
PRATITE NAS

widget

ARHIVA POSTOVA
NAJČEŠĆI POJMOVI
Akademija Đoković akademik Dragoslav Srejović bioskop biznis inovacioni centar dekada roma drift trka državno prvenstvo u bodi bildingu ekološki semafori evropske integracije Facebook Srbija FIAT AUTOMOBILI SRBIJA Firefox Grad Kragujevac Grad Kragujevac nekad i sad investicije IPTV Internet TV izbor najznamenitijeg Kragujevčanina jokiminter3fest kragujevac Kragujevac Blog Kragujevac grad budućnosti Kragujevac posao kragujevačka gimnazija Kragujevačko Pozorište za decu Kragujevcu na dar kuca djure jaksica kvalifikacije za svetsko prvenstvo u odbojci logistike i saobraćaja lutkarska umetnost Međunarodni dan volontera Microsoft akademija u Kragujevcu ministar Dulić u poseti Kragujevcu Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić Fiat Nacrtu zakona o regionalnom razvoju NALED USAID Kragujevac NAŠA RADNJA NAŠA RADNJA 84 NAŠA RADNJA 85 NIP Ministarka Kalanović Fijat Gradonačelnik Stevanović Odbojkaški klub Radnički Plazza centars Grad Kragujevac NIP FIAT Artur Kol Sagiv Meger poseta ambasadora Japana poseta ambasadora Rusije poslovi.infostud.com Potpisan Ugovor sa Đokovićima Požar u Koloniji Proizvodnja struje iz otpadnih voda prvi "Roda centar" u Srbiji revijalna utakmica sa ekipom serije selo gori a baba se češlja sajam automobila fiat Sajam investicija sajam investicionih potencijala lokalnih samouprava sajam nekretnina i investicija BelRE 2008 sajam preduzetništva sajam sporta sajt unije poljoprivrednih udruženja savet za bezbednost Selo gori a baba se češlja u Kragujevcu Selo gori a baba se češlja u Kragujevcu gradonacelnik Veroljub Stevanovic Severina u Kragujevcu sport košarka Strategije razvoja socijalne zaštite Sudbina žigosanih susreti kolonaca telekomunikacija ugovor sa FIATOM ugovor sa FIATOM Zastava Kragujevac IVEKO ugovor sa NELTom veliki školski čas Veroljub Stevanović Gradonačelnik Kragujevca Vlado Georgiev Đurđevdanski krst Šumadijske zimske igre štednja žrtve revolucionarnog terora
%d bloggers like this: