FACEBOOK ZA FINA STRUJANJA U POLITIČKOM LONCU


Facebook“ je trenutno najraširenija socijalna zajednica na Internetu i činjenica da je nastala kao proizvod „Laboratorije za tehniku ubeđivanja“, jasno govori u kakve se svrhe može koristiti. Milioni su pohrlili da se učlane, a samo iz Srbije ima trenutno registrovano oko 145.000 članova. Prevashodno su članovi sa godinama  2x i 3x tj. onih koji bi najviše da promene svet. Eto prilike za političare da, još jednim divnim i nevidljivim instrumentom, čuju glas naroda i saslušaju bazu, kako bi mogli da steknu još više pristalica. Procenjuje se da je među ovom populacijom i najviše izbornih apstinenata, pa eto dobre moderno tehnološke prilike za „direktnu“ Internet animaciju, prevshodno mladih, za politiku i glasanje.

Činjenica je da je Barak Obama stekao ključnu prednost nad stranačkom suparnicom Hilari Klinton – upravo na Fejsbuku. Ovih dana pred lokalne izbore u BiH, u samoj Banja Luci, svi glavni kandidati za osvajanje vlasti vode komunkacijsku razmenu ideja boreći se naklonost članova Fejsbuka iz svoje sredine. Ovaj „savremeni vašar“ je zamenio mnoge stereotipske protokolarne razgovore sa biračima i poput okruglog stola se odvija stalno, bez recenzija, odslikavajući pravo mišljenje biračkog tela, jer su svi slobodniji prilikom davanja mišljenja iz tople sobe, negoli za govornicom na tribinama.

I kod nas su stranke i političke koalicije shvatile značaj ovog novog vida okupljanja i druženja. (Fejsbuk se u rečnicima nalazi kao sintagma za traženje prijatelja). Primeri su:

Pokret za Evropsku Srbiju, Demokratska stranka, Srpska radikalna stranka, LDP, Srpska napredna stranka, itd.

Osim registrovanih partija, na Fejsbuku se mogu naći i zajednice u pokušaju pridobijanja simpatizera, kao što su Radikalno feministička stranka, Šmekerska stranka itd. Da bi pristupili nekoj od ovih grupa, morate se najpre registrovati i napraviti svoj profil na FB, da svi vide ko ste vi zapravo. Pred novim članom Fejsbuk zajednice je plejada političkih ideja i diskusija i svako se može  politički ostvariti tako što će se pridružiti mnogim diskusionim grupama. I ne samo istomišljenicima, nego i zagovornicima sasvim suprotnih političkih stavova, što je u u dnevno direktnom kontaktu skoro nemoguće. Teledemokratija u pravom smislu reči. Mnogi oklevaju, ali za one koje imaju potrebu da budu na poltičkoj sceni, jednostavno i nema izbora, jer su svi ili će biti tamo, na FB.

Facebook

Facebook

Od političkih aktera u Kragujevcu samo su nekoliko odbornika Skupštine grada i to iz vladajuće koalicije na Fejsbuku i to nekako stidljivo. ne iznoseći svoje političke stavove i akcije. Ako se uzme da broj korisnika Interneta u Kragujevcu koji je najmanje 10.000 na „broadband“brzom internetu (ADSL, kablovski), onda se tek očekuje zamah političke agitacije i polemike na Fejsbuku. Ono što političkim liderima ne odgovara je to što se na ovaj način mogu stvarati nevidljive javnosti zajednice, tipa finih strujanja u političkim strankama, koje inače uvek postoje. Lobiranje za svoju politčku ideju sada dobija snažan alat u Fejsbuku. Ta prijeteljstva se šire brže od kafanskih i dosežu do celog globusa. KPM se čita u 29 zemalja!

Advertisements
Tagged with:
Objavljeno u Internet

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

SocialTwist Tell-a-Friend

Add to Google

KALENDAR
septembar 2008.
P U S Č P S N
« avg   okt »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
PRATITE NAS

widget

ARHIVA POSTOVA
NAJČEŠĆI POJMOVI
Akademija Đoković akademik Dragoslav Srejović bioskop biznis inovacioni centar dekada roma drift trka državno prvenstvo u bodi bildingu ekološki semafori evropske integracije Facebook Srbija FIAT AUTOMOBILI SRBIJA Firefox Grad Kragujevac Grad Kragujevac nekad i sad investicije IPTV Internet TV izbor najznamenitijeg Kragujevčanina jokiminter3fest kragujevac Kragujevac Blog Kragujevac grad budućnosti Kragujevac posao kragujevačka gimnazija Kragujevačko Pozorište za decu Kragujevcu na dar kuca djure jaksica kvalifikacije za svetsko prvenstvo u odbojci logistike i saobraćaja lutkarska umetnost Međunarodni dan volontera Microsoft akademija u Kragujevcu ministar Dulić u poseti Kragujevcu Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić Fiat Nacrtu zakona o regionalnom razvoju NALED USAID Kragujevac NAŠA RADNJA NAŠA RADNJA 84 NAŠA RADNJA 85 NIP Ministarka Kalanović Fijat Gradonačelnik Stevanović Odbojkaški klub Radnički Plazza centars Grad Kragujevac NIP FIAT Artur Kol Sagiv Meger poseta ambasadora Japana poseta ambasadora Rusije poslovi.infostud.com Potpisan Ugovor sa Đokovićima Požar u Koloniji Proizvodnja struje iz otpadnih voda prvi "Roda centar" u Srbiji revijalna utakmica sa ekipom serije selo gori a baba se češlja sajam automobila fiat Sajam investicija sajam investicionih potencijala lokalnih samouprava sajam nekretnina i investicija BelRE 2008 sajam preduzetništva sajam sporta sajt unije poljoprivrednih udruženja savet za bezbednost Selo gori a baba se češlja u Kragujevcu Selo gori a baba se češlja u Kragujevcu gradonacelnik Veroljub Stevanovic Severina u Kragujevcu sport košarka Strategije razvoja socijalne zaštite Sudbina žigosanih susreti kolonaca telekomunikacija ugovor sa FIATOM ugovor sa FIATOM Zastava Kragujevac IVEKO ugovor sa NELTom veliki školski čas Veroljub Stevanović Gradonačelnik Kragujevca Vlado Georgiev Đurđevdanski krst Šumadijske zimske igre štednja žrtve revolucionarnog terora
%d bloggers like this: